Jeugdorkestendag 2014

Eind september organiseerde Nut en Uitspanning in de Schutse een speciale dag; een soort play-in voor álle jeugdorkesten van het eiland. De dag kon bijna niet beter verlopen: iedereen heeft er enorm van genoten, zowel publiek, vrijwilligers als deelnemers. Er komt dan ook bijna zeker een vervolg van dit evenement, en als het aan de muzikanten ligt, zo snel mogelijk. Alle niveaus in een jeugdorkest van ruim 60 muzikanten werden gemengd tot een prima niveau op het slotconcert. Leerlingen die nog maar enkele weken een instrument bespelen, volwassenen die net zijn begonnen en ervaren muzikanten die eens een ander instrument wilden proberen; ze waren er allemaal. Hieronder enkele reacties van N&U-leden en betrokkenen:

“Op 27 september was de eilandelijke muziekdag. We gingen met een aantal leerlingorkesten samen oefenen in Burgh-Haamstede. Er waren zeven stukken die we moesten spelen. Toen we er waren, hebben we eerst een paar uur geoefend. Het was moeilijk, maar wel heel leuk. Een aantal keer hadden we een kleine pauze. We hebben ook nog ademhalingsoefeningen gedaan met Ellen Bentlage. We gingen op verschillende manieren ademhalen, bijvoorbeeld van je tenen naar je handen. Ook keek Ellen of je buik uitzette of dat je je schouders ophaalde bij het ademen. Het kan allebei, maar bij blaasinstrumenten is het beter om door je buik te ademen. ’s Middags gingen we weer verder met oefenen. Toen we klaar waren, hielden we nog  een keer een generale repetitie. Het leukste stuk vond ik: Reggae, Blues and Tapdance. Uiteindelijk gingen we optreden voor onze families. Ikzelf heb er veel van geleerd, bijvoorbeeld wat triolen zijn, ook omdat we zo lang achter elkaar oefenden. Ik vond het heel erg leuk en zou het graag vaker willen doen.”
   ~Jomme de Jonge (trombone)

“Het was heel gezellig, en de mensen waren heel behulpzaam. Ik vond het leuk dat je zo’n bon kreeg voor drinken en dat je een broodje kroket kreeg. De muziek was soms makkelijk, maar soms ook moeilijk, ik kreeg het wel steeds beter onder de knie. Op het laatst kon ik niet zo goed meer blazen, en het leek wel alsof mijn lippen verlamd waren, maar dat heb ik altijd als ik lang speel. De tijd ging veel sneller voorbij dan ik van tevoren dacht, een uur leek wel niets! Ik vond het ook leuk dat er mensen van verschillende verenigingen waren, dus je leerde ook mensen kennen. Het was heel leuk!” 
~Jard Bentlage (klarinet)

O

“Wat was het leuk om een workshop ademhaling te mogen geven op deze dag! Nadat alle deelnemers een paar uur heel geconcentreerd hadden zitten musiceren, was het een mooi moment voor wat beweging. Want: ademhalen doe je met je hele lichaam, dus we deden allerlei oefeningen, alleen en samen. Een gezonde ademhaling heeft veel met ontspanning te maken. En ontspanning heeft weer veel te maken met…plezier! Nou, met dat plezier zat het wel goed: er is nog nooit zoveel gelachen tijdens mijn ademhalingslessen 🙂 We rekten en we strekten. We imiteerden een lekke fietsband en nog wat meer dingen. Na een half uurtje kon iedereen weer energiek en met goede zin verder blazen in het orkest. En het resultaat mocht er zijn: ’s middags heb ik genoten van het concert!”
~Ellen Bentlage