Harmonievereniging Nut & Uitspanning herdenkt watersnood met bijzonder concert

ZONNEMAIRE/OUWERKERK – Harmonievereniging Nut & Uitspanning uit Zonnemaire heeft componist Leon Vliex een compositie laten maken ter nagedachtenis aan de watersnoodramp van 1953. Het stuk met de naam “Forces of the Sea” wordt zaterdag 3 februari 2018 om 15.00 uur uitgevoerd in een tent bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, als afronding van de driedaagse herdenking van het museum, die start op 1 februari.

De datum 1 februari 1953 staat bij de Zeeuwen voor eeuwig in het geheugen gegrift. In deze nacht, in 2018 vijfenzestig jaar geleden, deed een combinatie van een zuidwesterstorm en springtij op talloze plaatsen in Zuidwest Nederland de dijken breken. Ook het eiland Schouwen-Duiveland werd zwaar getroffen. Pas na 2 dagen werd de omvang van de ramp in de rest van Nederland duidelijk en konden hulpoperaties op touw gezet worden.

De ramp heeft het leven gekost aan ruim 1800 mensen. Dorpen, boerderijen, infrastructuur en landbouwgrond: alles moest hersteld worden. Het verwerken van de ramp maar ook de wederopbouw gebeurt veelal in stilte. De traumatische ervaringen blijken (nog steeds) moeilijk te verwerken. In Zeeland spreekt men van de periode voor de Ramp en na  de Ramp. De watersnoodramp is de directe aanleiding voor het uitvoeren van het Deltaplan, een omvangrijk plan om Nederland te beschermen tegen de zee.  In 1986 werd het Deltaplan voltooid met het openen van de Oosterscheldekering.

Verbondenheid Het dorp Zonnemaire bleef als een van de weinige dorpen op Schouwen-Duiveland ongeschonden. Toch is er altijd de verbondenheid en het medeleven met de andere dorpen op het eiland. Om deze verbondenheid te benadrukken biedt de Harmonievereniging Nut & Uitspanning uit Zonnemaire ter gelegenheid van de 65e herdenking van de ramp en in het jaar dat ze 145 jaar bestaat een bijzonder concert aan voor alle inwoners van Schouwen-Duiveland en andere getroffen gebieden. De locatie is de plaats waar de eerste dijken doorbraken, waar pas in november 1953 het laatste gat in de dijk werd gedicht en waar nu het Watersnoodmuseum gevestigd is, in Ouwerkerk.

Voor deze gelegenheid heeft Harmonievereniging Nut en Uitspanning aan componist Leon Vliex gevraagd een speciaal concert te schrijven. Het heeft de toepasselijke naam “Forces of the Sea” gekregen. Onmiskenbaar is de kracht van de zee die de ramp veroorzaakte maar ook de kracht van verbondenheid bij het herdenken van de slachtoffers, de veerkracht van de mensen om verder te leven en tot slot ook de aantrekkingskracht die de zee heeft. “Forces of the Sea” is een muzikaal monument voor alle slachtoffers maar straalt ook de hoop uit voor de toekomst.

Tijdens het concert op 3 februari 2018, wat gegeven wordt als afsluiting van de 3-daagse herdenking van de watersnoodramp, is de wereldpremiëre van “Forces of the Sea”.

Thema’s

“Forces of the Sea” brengt de toeschouwer terug naar de vooravond van de ramp. Beeld, muziek en gesproken tekst voeren mee langs diverse thema’s: de ramp, de slachtoffers, de hulpverleners, kinderen en de ramp, de wederopbouw en veiligheid in de toekomst. . Behalve de muziek van Nut & Uitspanning maken ook Mario Veltman (zang, finalist Hollands Got Talent van SBS6 en winnaar Una Voce Particolare van de TROS) en historicus Corstiaan Prince deel uit van de voorstelling. De algehele leiding is in handen van Arjan Muller.  Het concert wordt vanaf 15.00 uur gehouden in de tent die speciaal voor de nationale herdenking op 1 februari naast het museum gezet wordt. De toegang is gratis en er is plaats voor 400 personen, maar kom op tijd, want vol = vol.

 

Dit concert wordt mogelijk gemaakt door:

sponsoren foto